החיסכון הפנסיוני נועד להחליף את השכר שלנו במהלך תקופת הפנסיה, במטרה לסייע לנו לשמור על סטנדרט חיים גבוה גם לאחר פרישה לגמלאות. נשאלת השאלה כיצד עליית הריבית משפיעה על החיסכון הפנסיוני שלנו?
הקשר בין ריבית לאינפלציה ולכסף שלנו
ריבית היא תוספת כספית שנדרשת לשלם על סכום כסף שאדם מקבל מגורם כלשהו. נגיד שיש לכם סכום כסף שהוא ותרצו להשאיל אותו למישהו אחר. כאשר אתם מעניקים את הסכום הזה לאדם אחר, תוספת הכסף שהאדם הזה ישלם לכם בעתיד על ההשאלה היא הריבית. לדוגמה: לדוגמה, נניח שהשאלתם 100 ש"ח לחבר שלכם והסכמתם שהוא ישלם לכם עוד 10 ש"ח על סכום ההשאלה לאחר חודש. הסכום הנוסף הזה של 10 ש"ח הוא הריבית שהוסכם עליה.
ריבית היא הדרך שבה בנקים, חברות אשראי ואנשים פרטיים יכולים להרוויח כסף נוסף על ידי מתן כסף לאחרים וחיובים לשלם סכומים נוספים על ההלוואה המקורית. הריבית יכולה להיות קבועה (במידה והוסכם סכום מסוים שיש לשלם) או משתנה (במידה והריבית מחושבת באופן פרופורציונלי על סמך מדדים).
אינפלציה היא עלייה כלכלית כללית ומתמשכת במחירים של סחורות ושירותים במשק הכללי של מדינה או של תחום כלכלי מסוים. ניתן לומר שכשהמחירים עולים באופן מתמשך במשק הכללי, יש לנו אינפלציה.
האינפלציה נמדדת בעזרת מדדים כלכליים כמו מדד המחירים לצרכנים, כמו למשל מדד מחירי הצרכן. כאשר מדד המחירים עולה, זה מציין אינפלציה חיובית, וכאשר המדד יורד, זה מציין דליפת מחירים או אינפלציה שלילית (דפלציה).
הסיבות לאינפלציה רבות ויכולות לכלות סיבות כמו גידול בצריכה ובדרישה לסחורות ולשירותים, כאשר עלות הייצור מתייקרת וקיים קושי לספק סחורות מסוימות, כששער המטבע יורד מול מטבעות זרים ועוד.
קיים קשר הדוק בין הריבית והאינפלציה: הריבית היא דרך להגביל את קצב עליית האינפלציה. לכן, כשהמדינה או הבנק המרכזי רוצים לשלוט ברמת האינפלציה, הם משתמשים במדיניות כלכלית מוניטרית הכוללת בין השאר ניהול של שיעורי ריבית. המטרה העיקרית של מדיניות הריבית היא להגביל את ההלוואות וההשקעות, במטרה להשפיע על צריכת הציבור ועל ההון שלו.
במקרה של אינפלציה גבוהה, שיעורי הריבית עשויים להיות מוגברים כחלק ממדיניות ההכנעה הכלכלית לצריכה יחסית נמוכה יותר ולהגברת החסכון. הגברת שיעורי הריבית עשויה להקשות על ההלוואות ולהפחית את ההון המוצג בכלכלה, ובכך להשפיע על האינפלציה ולהוריד את רמתה.
עליית הריבית בישראל
בשנה-שנתיים האחרונות ניתן לראות עלייה בשיעורי האינפלציה בישראל, בדומה לשאר העולם. עלייה זו נובעת משילוב של מספר גורמים: תקופת של ריבית כמעט אפסית שנמשכה יותר מעשור, עליות שער, פגיעה בהיצע הסחורות בעקבות משבר הקורונה והמלחמה בין רוסיה לאוקראינה. כל אלה הביאו לגל התייקרויות במחירי הדיור, הסחורה החקלאית, האנרגיה וכמעט כל מוצר שצורכים על בסיס יומיומי, והאינפלציה עמדה על 7-10% במדינות רבות בעולם, במקום לעמוד על 2-3% ולכן היה צורך בהעלאת הריבית.
העלאת הריבית בעקבות האינפלציה הגואה השפיעה ישירות על תחומים רבים כגון משכנתאות, אשראי אישי ועסקי, הלוואות בנקאיות ועוד. השפעה עקיפה מורגשת היטב גם בתחום החיסכון הפנסיוני, שכן הריבית הגבוהה שמקורה למעשה באינפלציה יוצרת אי ודאות בקרב המשקיעים, מה שיוצר ירידות בכל ההשקעות שנמצאות בשוק ההון, מה שכל אחד יכול לראות בדוח של קרן הפנסיה או כל מוצר פנסיוני אחר שיש לו.
כיצד מתבטאת עליית הריבית בחיסכון הפנסיוני שלנו?
עליית הריבית משפיעה על החיסכון הפנסיוני של כל אחד ואחת מאיתנו בכמה היבטים, וזאת מאחר וכל חיסכון פנסיוני מורכב מניירות ערך כמו אגרות חוב ומניות. כאשר הריבית עולה, נכסים אלו נפגעים ולכן שוחקים את החיסכון הפנסיוני שלנו וירידה בערכם.
עם זאת יש לזכור כי חיסכון פנסיוני נועד לטווח הארוך, ואילו הירידות שרואים בטבלאות המשוות בין קרנות הפנסיה הן זמניות ונמשכות זמן קצר. לאורך ההיסטוריה הנתונים מראים באופן חד משמעי שאחרי כל ירידה יש עלייה, אלא שלא ניתן ממש לדעת כמה זמן היא תימשך, ולכן מומלץ להימנע מלתזמן את שוק ההון, משום שאף אחד לא יכול לחזות את העתיד ולדעת מתי השוק יעלה, והתיזמון עלול לגרום לקיבוע של ההפסד הכספי ולפספוס של העליות.
מעבר לכך האינפלציה עליית הריבית משפיעה מאוד על עצמאים. לעתים הם הופכים להיות פחות רווחיים ולכן יש להם פחות יכולת לחסוך לקרן הפנסיה. כמו כן ההלוואות הופכות ליקרות יותר, ולכן פחות אנשים נוטלים הלוואות ואלה שיש בידם הלוואה עלולים להתקשות לכסות אותה.
אז מה עושים?
חיסכון פנסיוני הוא עדיין הכרחי. בעידן של היום חשוב יותר מתמיד לערוך השוואת קרנות פנסיה, וגם למצוא פתרונות נוספים שיעזרו למקסם את פוטנציאל הרווח עבורנו או לפחות לשמר את הערך הקיים של החיסכון הכי משמעותי שיש.
אנחנו מזמינים את לתאם פגישה עם הסוכנים של פתרונות עדיפים, שיערכו בשבילכם השוואה מקיפה ואיכותית, תוך התאמה לשאיפותיכם, צורכיכם ומטרותיכם.